Yeni Başlayanlar İçin Git Komutları

Mehmet Sait Işık
3 min readJan 27, 2020

--

Merhabalar Arkadaşlar

Git Nedir ? ,Git komutları ne işe yarar ? gibi konu başlıklarıyla sizlere iyi bir temel olacak faydalı bir içerik hazırlamaya çalıştım. Yararınıza olmasını temenni ederim.

Git Nedir ?

Git, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan, hız odaklı, dağıtık çalışan bir sürüm kontrol ve kaynak kod yönetim sistemidir. İlk sürümü Linux çekirdeği’nin geliştirilmesinde kullanılmak üzere 2005 yılında bizzat Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiş, son Eclipse kullanıcı topluluğu anketi verilerine göre 2013 yılı itibarıyla %30 pazar payına ulaşmıştır.[1]

Git sürüm kontrol sistemini kullanan her bir çalışma dizini (proje), internet erişimi ya da merkezi bir depo olmaksızın tüm tarihçeyi tutan ve sürüm kontrol sisteminin tamamını içinde barındıran tam yetkili birer depodur. Ayni çalışma dizininin birçok depodan birindeki kopyasında yapılan değişiklikler diğerlerine güven temelli bir değerlendirmeyle kabul edilir; Güvenilmeyenden değişiklik alınmaz, o kendi ayrı sürümünü geliştirmeye devam eder.

Git’in şu anki yazılım bakıcılığını Junio Hamano üstlenmiş durumda. Git, GNU Genel Kamu Lisansı’nın 2. sürümüyle lisanslanmış bir özgür yazılımdır.

kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Git_(yaz%C4%B1l%C4%B1m)

Başlıca Git Komutları

git config : Kullanıcı adı, mail gibi yapılandırma ayarlarında kullanacağınız komuttur.

git config — global user.name “MehmetSait”

git config — global user.email saitisik63@gmail.com

git init : Bu komut, bulunduğumuz dizinde .git adında bir dizin oluşturur ve bir Git repository’si haline getirir. Daha sonra bu repository’yi uzaktaki bir sunucuya gönderebilirsiniz.

Örnek olarak, kök dizinde ornek adlı bir klasör oluşturduk. Daha sonra bu dizinde bir Git repository’sini oluşturduk. Aşağıdaki komutları sırasıyla yaptığınızda terminal de en altta ki satırda olduğu gibi bir açıklama gösterilecektir. “Belirtilen dizinde boş bir Git repository’si oluşturuldu.”

C:\Users\MEHMET SAİT IŞIK>mkdir ornek
A subdirectory or file ornek already exists.
C:\Users\MEHMET SAİT IŞIK>cd ornekC:\Users\MEHMET SAİT IŞIK\ornek>git init
Initialized empty Git repository in C:/Users/MEHMET SAİT IŞIK/ornek/.git/

git add : add komutu belirttiğimiz bir dosyayı ya da tüm projeyi çalışma dizinine ekler.

Yani işlenmeye hazır hale getirir.

git add deneme.txt

git add *

ilk satırda deneme.txt dosyasını ekledik.

ikinci satırda “*” işareti ile çalışma dizininde ki tüm dosyaları ekledik.

git clone : clone komutuyla local’de ya da uzak bir sunucuda yer alan bir depo’nun çalışan kopyasını bulunduğumuz dizine kopyalarız.

git clone /path/to/repository

git cloneusername@host:/path/to/repository

ilk satırdaki komut ile localde ki dosyalarının kopyasını alırız.

ikinci satırdaki komut ile de uzaktaki bir sunucunun dosyalarının kopyasını alırız.

git rm : rm(remove) komutu Belirttiğimiz bir dosyayı çalışma dizininden siler.

git rm deneme.txt

add komutunda depomuza eklemiş olduğumuz deneme.txt dosyamızı çalışma dizinimizden sildik.

git commit : Çalışma dizinimize eklenen dosyaları head denilen .git uzantılı klasöre ekler. Uzak sunucudaki repository’de bir değişiklik olmaz işlem yerel yani local kısımda gerçekleşir. commit komutu projemizde yapmış olduğumuz değişiklikleri belirteceğimiz kısa bir açıklamadır.

git commit -m “Projenin patates tarlası”

Proje de yapılan değişiklikleri not etmek için akılda kalıcı bir yöntem sağlamak adına kullandığımız hatırlatıcı bir komuttur. commit ifadesini tırnak içinde belirli ifadelerimizle doldurmaya dikkat etmeliyiz .

git pull : Uzak sunucudaki repository’de değişikliğe uğramış dosyalar varsa bunları indirir ve yereldeki repository ile birleştirerek dosyalarımızı günceller.

git pull

Bu komut uzak sunucuda değişikliğe uğramış dosyaları almamızı sağlar.

git push : Commit’lenmiş değişikliklerimizi uzak sunucudaki repository’ye göndermemizi sağlayan bir komuttur.

git push master origin

Bu komut ile commit’lenmiş değişikliklerimizi depoya göndermiş olduk.

git status : Depomuzdaki anlık durum hakkında bizlere bilgiler verir. Değişikliğe uğramış ya da yeni eklenmiş fakat add ya da commit işlemi uygulanmamış dosyalar bulunmakta ise bunları listenmiş şekilde bize gösteren komuttur.

git status

Bu komut ile depomuz ile ilgili anlık bilgileri öğrenmemizi sağlamış olduk.

Sizin için öğretici olması amacıyla bir Git Tutorial videosu linki bırakıyorum umarım faydası olur herkese iyi çalışmalar dilerim.

--

--