Yeni Mezuna İş Bulduran Tavsiyeler | Hayatımdan Bir Kesit
Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda sizlere mezun olduktan sonra iş bulmama yardımcı olan etkilerden ve kendi stratejimden bahsedeceğim biraz hızlandırılmış geçmişe giriyorum ki anlatmak istediğim mesajı net bir şekilde sizlere ileteyim. Faydalı olacağına inanıyorum ve başlıyorum…
Öncelikle lise hayatımdan bahsetmek istiyorum. Sabancı 50.yıl Anadolu lisesinde iki kere üst üste sınıfta kalarak okuldan başarılı bir şekilde atıldım.
Okuma kafasında bir birey olamamıştım çünkü okulun bana ne katacağını henüz keşfedememiş odaklanma problemi yaşayan biriydim😂
Sonrasında yakın çevrem okula giderken ben iş arıyor evde ailemle atışıyor ve kendimi daha da psikolojik bunalıma sokuyordum. Bir gün bir pastanede iş buldum ve garson olarak işe başladım. Saf bir çalışan olarak girdiğim pastanede biraz ezildim biraz büzüldüm ama “pişmiş” eleman deyimini eninde sonunda aldım. Çekingen tavrım ve her şeye evet deme durumumu bu iş sayesinde biraz da olsa kırdım. Yaşıtlarım okula giderken ben bu işten atıldım 😂 Yeni iş arayışlarına girdim ve iş yerlerinden aldığım dönüş şu oldu:
“Sen bize ne verebilirsin ? Lise mezunu bile değilsin. Vasıfsız eleman almıyoruz.” Bu dönüşleri alınca biraz kırılmış ve sorgulamaya başlamıştım. Sonrasında bir kaç farklı sektör bir kaç farklı iş deneyimim daha oldu bu detaylarla konuyu boğmak istemiyorum. Ben son işim olan ayakkabıcıda çalışmaya başladığım sırada annem ile açık öğretim okuma konusunu konuştum ve annemin de telkinleri sonucunda “Avcılar Anadolu Endüstri Meslek Lisesi / Mesleki Açık Öğretim“ Makine bölümüne başladım. Sabahları işe gidiyor akşamları okuluma gidiyordum. Bu iş okul süreci insanlarla uğraşma ve hizmet sektörü benim gözümü biraz daha açtı. Artık kendime bir vasıfsızdan daha fazlası olduğumu söylemeye daha fazlasını yapabileceğime dair telkinler yapmaya başladım. Her koşulda bilincimi bu telkinlerle dolduruyordum. Kendi alanımı keşfetme sürecim bir kaç farklı sektörü denedikten internette makale,video gibi içerikleri tükettikten sonra oluşmaya başladı. Lise üç olduğum Makine Bölümünde başarılı bir şekilde devam ederken birden kafama dank etti. “Ben neden bu bölümdeyim? Ben bu işi yapacak mıyım? Seviyor muyum?” Bu düşüncelere girdim ve bir sene daha yakmaya karar verdim. Bilişim Teknolojileri bölümüne geçip okuduğum bir yılı yaktım. Fakat değmişti. Kafa dengi bir arkadaş çevresi kurdum. İçinde 3 genç kadın 2 genç erkek ve 1 yetişkin erkeğin bulunduğu okul arkadaşlarım ile ortak bir vizyona sahiptik. Fark yaratacaktık. Bu vizyon ile lise hayatını başarılı bir şekilde bitirdik ve net bir hedef belirledim kendime. İl dışında Bilgisayar programcılığı,Bilgisayar Mühendisliği veya Yönetim Bilişim Sistemleri okuyacaktım. Sınava kararlı bir şekilde hazırlandım ve girdim. Kendimi biliyor ve fazlasını aramıyordum okul seçimim için. Biliyordum ki okul bitince başlayacak esas eğitim. Ben bu eğitimi yaşıtlarımdan önce önizlemiştim. Sınav sonuçlarım açıklandı ve Kırklareli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünü kazandım. Okulu kazanmama çevrem ve ailem çok sevindi. Üniversiteyi kazanabilmenin yüksek bir başarı olduğuna şartlanmışlardı fakat ben bu şekilde düşünmüyordum. Sayılı bir kaç üniversite dışında herhangi bir üniversiteyi güzel bir odak ve hafif bir çalışma ile kazanılabilirdi bence. Üniversite hayatım iş konusunda beni yükselten en büyük etkenlerden diyebilirim.
Neden?
İki yıllık eğitim hayatım boyunca “Tiyatro,Yeşilay,Girişimcilik,İEEE” gibi kuluplerde aktif rol oynadım. Kendi ağımı oluşturdum. Bu ağ tamamiyle benim mesleğimi icra edecek insanlardan oluşmuyordu fakat bana farklı bakış açısı katacak ve vizyonumu genişletecek farklı kültürden insanlardı. Ek olarak sosyal sorumluluk projelerinden hiç kaçmadım üstüne gittim ve sosyal sorumluluk projelerine vakit buldukça destek oldum. Kendimi sürekli ne olmak istediğim konusunda telkinledim. “Ben kendi işimi kuracağım ve bunun için sektörde belirli bir dönem pişip işin işleyişini öğreneceğim.” Çevreme de kendi bakış açımı anlatıp geri bildirimler aldım kimisi doğru buldu kimisi ama boşver memur ol kafasına girdi kimisi anti telkinler ile motivasyonumu düşürmeye çalıştı fakat ne istediğimi biliyordum.
Okulumda çok başarılı bir öğrenci olmak istemedim. Sınıfımı geçeyim benim için yeterdi. Ben üniversiteye sınıf geçip masa oyunu oynamaya gelmemiştim. Keza dediklerimi de yaptım elimden geldiğince aktif geçirdim. Girişimcilik yarışmalarına katıldım ve elendim. İş hayatı için ekip kurmanın önemini anladım. Başarısız oldukça yeni bir bilgi öğrendiğimi fark ettim ve bu hayatıma büyük ölçüde etki etti. En sonunda mezun oldum ve geldim İstanbula. Artık yeni mezun bir işsizdim. Önce İşkur nitelikli bilişim uzmanı yetiştirme programını kovaladım. Bilge Adam -Yazılım Uzmanlığı kursunu ücretsiz şekilde almayı çok istemiştim sırf bunun için gerekli belgeleri almak için 3 farklı şehir değiştirdim fakat olmadı… Yılmadım bu sefer Kadıköy de bulunan Smartpro eğitim akedemisine başvurdum ve kazandım. Fakat şöyle bir olumsuzluk vardı… Bu kazandığım kurs Sistem ve Ağ uzmanlığı üzerineydi… Evde pineklemek yerine hergün beylikdüzünden kadıköye bu kurs yerine gittim ve hoca sistem ve ağ uzmanlığını anlatırken ben Android/Kotlin ile alakalı videolar izliyordum. Hoca ile konuştum tabi müsadesi ile yaptım bu hareketi. Kurs bitti ve ben Kotlin temellerimi attım. Sonrasında iş başvuruları yaptım fakat iş yerleri beni nitelikli bulmuyordu çünkü gösterecek bir projem,teknik yazım,github linkim yoktu. Fakat boş durmadım bir arkadaşımla freelance işler alarak gelir elde etmeye başladım.
Sürekli çalışacağım bir iş için linkedin de aktif olmam gerektiğini öğrendim ve Linkedin hesabı açtım.
İlanlara başvurdum ve alanımda usta olan kişileri takip ettim. Yazdım konuşarak geri bildirim aldım. Bir eğitim duyurusu gördüm. Android ile alakalı ve vizyon sahibi bir eğitmenin biz yeni mezunlara ücret almadan ders vermesi ile alakalı bir duyuru. Gökhan ÖZTÜRK hocamız bu eğitimi veriyordu. Sayesinde Android konusunda neyi nasıl bulacağımı ve iş hayatında takınmamız gereken tavrın nasıl olacağına dair bilgiler aldım. Doğru projelere ve doğru topluluklara gitmemiz için tavsiyeler verdi. Sonrasında kodluyoruz topluluğuna katıldım. Büyük bir topluluk olduklarını biliyordum ve kabul edilişim beni çok heycanlandırdı. Mobil alanda kendimi geliştirmek istediğim için React Native Bootcamp kursuna başvurmuştum. İki ay süren React Native eğitimini üstlenen gönüllü hocamız Ezran Bayantemur hocamıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizlere Proje raporu hazırlamadan Mobil uygulamanın ince detaylarına kadar çoğu konuyu vaktini ayırarak anlattı. Bu eğitim süreçlerinde linkedin ağımı genişlettim ve Medium gibi global sitelerde teknik içerikler yazarak insanlar tarafından bulunabilirliğimi arttırdım. Temiz bir Cv ile her gün bir kaç şirket bir kaç insan kaynağı uzmanına mail atıyordum. En sonunda güzel bir iş buldum ve az bildiğim bir teknolojiyle çalışmalarına rağmen verilen işleri yapacağıma ve araştırarak her konuyu çözeceğime iş verenleri ikna ettim. Bu sözlerimin boş olmadığını gösterdim ve verilen işleri layığıyla yerine getirdim. Sonrasında Türkiyede adı bilinen sayılı şirketlerden Boyner firmasından teklif aldım. Şuan orada yazılım uzman yardımcısı olarak çalışmaktayım. Bu teklifi ve önceki iş deneyimimi tamamen oluşturduğum network ve yaptığım projelere bağlıyorum. Hiç bir zaman oldum demedim demeyeceğim. Olmadım ve olmayacağım. Çalışmaya araştırmaya üretmeye ve paylaşmaya devam edeceğim. Ancak böyle ilerleyebilirim.